Ordo ab chao – Kaostan Gelen Düzen
Kirli-Kara İşler İmparatorluğu; kendi işleyişindeki çarkın dişlilerini yağlayan ana unsur olan paraya bağlı olarak, rüşvet, yolsuzluklar, fuhuş ve politik yozlaşmayla dolu olan çarkı çevirir. Bu çark aslında kapitalizmin ve sömrügeciliğin de doğasıdır.
Kirli-Kara işler imparatorluğunun çarkını çeviren kapitalist-neo liberal piyasa ekonomisi dış dünyadaki göstermelik yasalar tarafından denetim altına alınamaz.
Dış dünyadaki göstermelik yasalar, onun işleyişi ile uyumlu olduğu sürece anlam taşır. Yasal çerçeve ile çatıştığı takdirde, onu delerek, yer altına inerek çarkını döndürmeye devam eder.
Dış dünyadaki yasaları delerek, yeraltından devam eden işlemlerin hacmi, dünya fiziksel meta ticaretini çok gerilerde bırakmıştır. Uyuşturucu, silah ticareti, her türlü kaçakçılık, fuhuş, insan ticareti, dünyayı bir örümcek ağı gibi sarmıştır.
Bu kirli-kara işler imparatorluğu çarkının bir yerlerinden sisteme girip dahil olmadan yani kirlenmeden belli bir güce, sistemin suni başırısına ortak olmanız mümkün değildir. Bu kirli çarkın suni başarısına yüksek düzeyde ortak olabilmek için de piramit ideolojisi ile yapılanmış, kutsallık süsü verilmiş gizli tarikatsal ağların en tepesinde olanların icazetini almanız gerekir.
Piramit ideolojisi ile yapılanmış çarkın en tepesinden aşağı doğru inmeye başlayınca sistemin kendi iç doğasından kaynaklanan menfaat çatışmaları ( kayıkçı kavgaları ) baş gösterir.
Gücü elinde turmak isteyen sınıf ve katmanlar arasında paylaşım savaşı şiddetlenir. Şiddetlenen rekabet "yasal" çerçeveye sığmaz olur. Gelişmekte olan, iktidara ortak olan sınıf ile daha önceki iktidarın ana sınıflarının arasındaki çelişkiler yoğunlaşır, kayıkçı kavgaları denilen durumlar baş gösterir.
Bu kavgaların başlıca sebebi, merkezi kamu birimleri ile yerel yönetimlerde var olan rant olanaklarından kaynaklanır.(Gezi parkı olaylarına sebep olan yeni alışveriş merkezinin muazzam paylaşım rantı örneği )
Böylelikle ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik kriz, politik krizle birleşince, kamu düzenine olan güven ortadan kalkar. Tüm bu atmosfer göz önüne alındığında, politik rekabetin ve şiddetlenen çıkar mücadelesinin kaçınılmaz sonuçları olarak "kirli" çamaşırlar ortaya dökülür. Şantaj, tehdit, politik aksiyonla bütünleşir. Mali ve politik skandallar bir yumağa dönüşür. Bu yumaklanma ise, daha da karmaşıklaşarak sürüp gider…
Türkiye'deki süregiden gelişmeleri böylesi bir bütünsel çerçeve içerisinde ele almak, sınırlı bakış açısının güdüklüğünden kişiyi kurtaracaktır.
İLGİLİ YAZILAR
1304total visits,1visits today